Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

Tótakarítás

Kerti tó takarítása - mikor és milyen sűrűn?


A tó méretétől és a benne élő halak számától függően akár évente is, de 2-3 évente biztosan ki kell takarítanunk a tavat. Ezt célszerű normál időjárású években március végéig elvégezni. A víz lassabban melegszik át, mint a levegő és a talaj, ezért vízinövényeink később indulnak meg. A tavasz eleje ezért is ideális időpont a nagytakarításhoz.

Kisebb eséllyel teszünk kárt a visszahúzódott növényzetben, halaink pedig kellőképpen alacsony fordulaton pörögnek még ilyenkor ahhoz, hogy ne viselje meg őket túlzottan a bolygatás. (Másik lehetséges időpont az október, amikor a növények és a halak már újra nyugalmi időszakukat élik).

 

 

Kisebb tavak takarításának menete


Kisebb (20 m3 alatti űrtartalmú) tavaknál a teljes vízmennyiséget le tudjuk engedni – átlagos teljesítményű szivattyúval 2-3 óra alatt végzünk.

Halainknak készítsünk elő egy átmeneti tárolóedényt (max. 20 aranyhal fél napot károsodás nélkül átvészel 100 l vízben), töltsük meg a tó vizével.

Ha leeresztettük a vizet, elő a gumicsizmával és a metszőollóval! Módszeresen haladjunk körbe a tavon, és a növények tavalyi, elsárgult leveleit a föld felett 2-3 cm-rel vágjuk vissza. A levágott szárak jól komposztálhatók.

Most van itt az alkalom a növényzet felülvizsgálatára. A túlságosan elburjánzott töveket ritkítsuk meg a kívánt mértékben.

A tó fenekén telelő tavirózsáinkra is gondoljunk: idézzük fel, mekkora felületet takartak levelei a nyáron. Az az egészséges, ha egy tó felületének egyharmadát-felét fedik be. Ha úgy találjuk, hogy ennél nagyobb felületet borítanak be, osszuk szét a töveket – remek ajándék tótulajdonos barátainknak!


A növények után jöhet a gyökérkefe, slag, magasnyomású mosó – távolítsuk el a kövekről-kavicsokról és a fóliáról a növénymaradványokat, algaréteget. Ügyeljünk rá, hogy a növények tövét ne sértsük meg, min. 30 cm távolságra dolgozzunk tőlük. Figyelem: csak mechanikus eszközökkel dolgozzunk, mosószert, vegyszert ne használjunk!

A tófenéken összegyűlő anyagot az ott felhalmozódott iszappal együtt merjük ki. A fák, bokrok tövébe terítve egyúttal megoldottuk a tápanyag-utánpótlás egy részét is.

Ha tiszta a meder, feltölthetjük a tavat. Amennyiben vezetékes vizet használunk, porlasztva, szórófejen keresztül engedjük a vizet a tóba, így a benne lévő klór hamarabb elillan.

Próbáljuk ki, rendben üzemelnek-e a szűrők, szivattyúk, vízjátékok. Ezeket akkor kapcsoljuk be, ha a víz hőmérséklete eléri a 15°C-ot.

Visszaengedhetjük a halakat, előbb azonban gondoljuk végig, szükség van-e tavunkban ennyi lakóra. 1000 liter tóvízben legfeljebb 10 db 10 cm-es aranyhalat tartsunk, ha ennél több halunk van, ajándékozzuk el a felesleget.

 

 

Hogyan takaríthatunk nagyobb tavakat?


Nagyobb tavak esetében hasonló a takarítás menete, de itt nem szoktuk a teljes vízmennyiséget leengedni. Fél méteres vízszintcsökkentés általában elég ahhoz, hogy víz fölé kerüljön a két felső ültetési zóna, és el tudjuk végezni a növényzet visszavágását.

A partoldal tisztítását szárazon, lentről felfelé végezzük, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön a vízbe.

A tó alján felgyűlt iszapot a legcélszerűbb tóporszívóval kiszippantani; ilyen gépet akár egy napra is kölcsönözhetünk a nagyobb kerrtészeti árudákban.

 

 

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • Egy esővíz tárolására készített víztározó szántóföldi öntözés céljából
  • A két tavat összekötő patak.
  • A koros fa tövébe kis cserje- és évelőcsoportot ültettünk. A talajt fenyőkéregmulcs takarja, a környező területet magról füvesítjük.
  • Tórészlet forrásdobal, a vízinövények ültetése előtt
  • A támfal anyagából épült a lépcső.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!