Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

Algairtás

Természetes algairtás


Vegyszerrel vagy anélkül?

Mint minden nyavalyára, a tó algásodására is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni.


Az algák szaporodásának féken tartásához több dologra is szükséges ügyelnünk. Az egyik alapvető körülmény a tó elhelyezése: az algaprobléma egyik gyakori forrása, hogy a tavat tűző napra építették.

Naponta legfeljebb 4-5 órát kapjon a vízfelület direkt napot, a többi időszakban, elsősorban a déli-kora délutáni órákban gondoskodjunk árnyékolásról.

 


Hogyan árnyékoljunk? 

nemcsak szép, árnyékol is a tavirózsaA biológiai folyamatok meleg vízben gyorsabban zajlanak, gyorsabb az algák szaporodása is.


Ha árnyékolunk, hűvösebb marad a víz. Árnyékot nyújthat egy épület, fa, bokor, a partszegélyre telepített magasabb növekedésű nád, gyékény, stb., és a vízfelszínt borító úszó növények.

Törekedjünk rá, hogy a vízfelszín minimum egyharmadát növények (pl. tavirózsa, úszók) borítsák.

A vízi- és mocsári növények tömege azért is fontos, mert táplálékuk ugyanaz, mint az algáké. Ha sok növényünk van, azok kivonják a felesleges tápanyagokat a vízből, „eleszik” azt az algák elől. Éppen ezért javasoljuk, hogy a növények ültetőközege ne legyen túlságosan tápdús: ne „trágyázzuk” a vizet, hagyjuk, hogy a tóból vonják ki a tápanyagokat!

 

 

Kerti tó és patakMiért fontos a vízgépészet tervezése?

A pangó víz szintén kedvez az algáknak.


A vízgépészet tervezésénél, beüzemelésénél ügyeljünk, hogy ne maradjanak átmozgatatlan, pangó vizes részek (ezeket szeretik amúgy a szúnyoglárvák is).
Ehhez kapcsolódik az elégséges vízszűrés fontossága is. A lebegő anyagok mechanikus kiszűrése az átlátszóságot is növeli, a mikroorganizmusok munkáján alapuló biológiai szűrés megköti a káros anyagokat.

 

 

Hogyan biztosítható a víz megfelelő oxigéntartama?

A víz megfelelő oxigéntartalmát biztosíthatjuk oxigéntermelő hínárfélék telepítésével, mechanikailag a legegyszerűbb csobogó, szökőkút, patak építésével megoldani, de lehet víz alatti levegő-beporlasztással is. Ha elégséges az oxigén, a lebontó folyamatok optimálisan zajlanak le, nincs berothadó, bebüdösödő víz.

 

Van-e közük a kerti tó halainak az algásodáshoz?Aranyhalak a kerti tóban

Bizony, van. Halaink folyamatosan gondoskodnak a kerti tó szervesnyag-utánpótlásáról. Ügyeljünk az optimális víz-hal arányra!

 

A növénytelepítési példában szereplő tóban (6-8 m3 vízben) gond nélkül 15-20 db 10 cm-es aranyhal tartható. A halak telepítésénél vegyük figyelembe, hogy azok nőnek, sőt szaporodnak is!

Ne vigyük túlzásba halaink etetését! Csak annyit adjunk, amennyi 2-3 perc alatt elfogy, és ezt is ritkán. Sok haleledel = sok halürülék = újabb jelentős alga-táplálékforrás.

Bio-etetési tipp: esténként néhány órán át égessünk lámpát a parton vagy a vízen, a vízbe potyogó rovarokat megeszik a halak.

 

 

Vízibolhák?!

Az élő vízibolhák szinte kizárólagos tápláléka az egysejtű algák tömege.

 

Ha elegendő vízibolha él a tóban, nem lesz gondunk az algákkal. Vízibolhát szerezhetünk a jobban felkészült akvarista boltokból, vagy mi magunk is gyűjthetjük egy környékbeli természetes állóvízből. Vigyázat: a vízibolhákat a halak is szeretik – megenni.


Tehát az ideális képlet: sok vízinövény + sok vízibolha + kevés hal = kevés alga.

 

 

Vegyszeres algamentesítés?

Vegyszerekkel csak időszakosan lehet a vizet algamentesíteni.

 

A berakott vegyszer elöli az algát, de az okokat nem szünteti meg. (Az elölt algatömeg bomlásnak indul, ez pedig újabb tápanag-utánpótlás a következő alganemzedéknek.) Ha mindenképpen vegyszerrel kívánunk védekezni, azt időben kezdjük el, ne várjuk meg, amíg híg spenótszerűség lötyög a tavunkban!

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • Kisméretű kerti dísztó átadás előtt
  • Sövényrészlet: a vegyes fa- és bokorsor tökéletesen eltakarja a kerítést. A színes bogyójú, szúrós tűztövis a madarak kedvence. (Családi ház, Óbuda)
  • A lejtős kertet teraszok tagolják. A szinteket ürömi lapos mészkőből szárazon rakott támfalak választják el.
  • Tóépítés közben - a tófólia biztosítja a vízzáró réteget.
  • A terasz mellett kezdődik a lépcsőzetes kialakítás, amit támfalak és azonos anyagból épült lépcsők tagolnak.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!