Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

Segítség, békák!

Tavunk és az illegális bevándorlók

Tavunkban kétféle jószág lakik: a kisebbséget gondos tervezgetés után mi magunk telepítjük be, a többség illegális bevándorló.
Természetesen nagy szükségünk van rájuk, hiszen ők teszik "élővé", önfenntartóan működni képes életközösséggé a vizet.
Ezeket a jószágokat hazavihetjük véletlenül is, pl. egy-egy frissen vásárolt növényre tapadva, nagyobb részük azonban saját elhatározásból választja otthonául kertünket. Legtöbbjüket örömmel fogadjuk, hiszen a víz felett táncoló szitakötők, vagy a köveken csúszkáló csigák látványa egyáltalán nem zavaró.
A szúnyogok sem jelentenek nagy gondot: egy tó létesítése a várakozásokkal ellentétben nem vezet a szúnyogok ugrásszerű elszaporodásához, lévén a szúnyoglárva kiváló hal-, ebihal- és békatáplálék.
 
 

Segítség, békák!

A gondot általában éppen a békák jelentik.
A tavasz e kétéltűeknél is a szerelem évszaka, a párzáshoz és az utódok kifejlődéséhez, átalakulásához feltétlenül vízre van szükségük. A tó ilyenkor mágnesként vonzza őket, jelenlétükről az éjszakai kóruson kívül a növények közé tekert petefüzérek is árulkodnak. Szerintem nagyon szép jószágok, de tudom, van, akit a hideg ráz tőlük. Hangos brekegésük pedig néha tényleg túllépi a romantikus aláfestés szintjét, különösen, ha leveli-, vagy kecskebékák dalárdája települ a nyitott ablak alá.

Figyelem: hazánkban minden kétéltű (és hüllő!) védett, elpusztításuk, zavarásuk tilos!

 

Hogyan tarthatjuk távol, vagy foghatjuk el őket?

A varangyok a tavaszi szaporodási időszakban eredményesen távol tarthatók egy, a tó köré húzott, alul a földbe süllyesztett hálóval vagy fólia-kerítéssel.

A többi békát azonban ez a kis kerítés nemigen zavarja. Ha minket zavarnak, fogjuk meg a „betolakodót”, majd egy számára (és számunkra is) megfelelő helyen, például egy természetes tó- vagy patakparton engedjük el.
Tapasztalatból tudom, hogy a befogás lehet igen egyszerű, de volt már olyan békánk, „akit” csak a tó részleges leeresztése után sikerült megfogni.(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt az elkeseredett tótulajdonos előző nap már hajtóvadászatot rendezett az állatra. A hajsza hevében még a tófóliát is sikerült átlyukasztaniuk… Ne tegyük!!)
Egyszerűbb esetben az eljárás a következő: a békakoncert sötétedés után kezdődik. Egy elemlámpa kíséretében lopózzunk a kertbe, majd mozdulatlanná dermedve tegyünk úgy, mintha ott se lennénk. A béka hamarosan újra rázendít, ekkor rávillantunk a hangforrásra, és a leblokkolt kétéltűt gyengéden egy zárható, ám levegőző, nedves edénybe helyezzük, majd másnap a megfelelő helyen szabadon engedjük.
Amúgy a rengeteg ebihalnak, ami tavasszal kikel a petékből, csak töredéke éri meg a nyarat, hogy kis békává átalakulva búcsút intsen tavunknak. Közben rengeteg szúnyoglárvát elfogyasztanak, így kifejezetten hasznos a jelenlétük. Fiatal korukban az algát is szívesen eszik, ezzel is hozzájárulnak tavunk tisztításához.

 

Barna dínó?!

Más kétéltűek is érzik a tavaszt. Ha gyermekünk azzal a hírrel fogad, hogy mini barna dínót látott úszkálni a tóban, akkor először ne a túlzásba vitt videózás ártalmaira gondoljunk. Ha néhány percig mozdulatlanul fürkésszük a vizet, mi is megpillanthatjuk a majd arasznyi "szörnyet": egy gőtét.

Valószínűleg pettyes gőtével van dolgunk. A párosodáshoz és a kis gőték kifejlődéséhez nekik is vízre van szükségük. Szépek, még hangot sem adnak, úgyhogy örüljünk legújabb önkéntes szúnyoglárva-pusztítónknak, és ne háborgassuk!

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • Kisméretű kerti dísztó átadás előtt
  • Egyedi formájú, szögletes, a régi idők kerti medencéit idéző tó
  • ... itt pedig (néhány év múlva) a virágzó sövény, és a gyümölcsfák láthatók.
  • A jól összeválogatott cserjesor, az elé ültetett évelőkkel folyamatos virágdíszt biztosít bejárati útnak.
  • A forrás kis vízesésen zubog le - a kellemes látvány mellett oxigénnel is dúsítja a vizet.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!