Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Kertépítés

Esővíz-hasznosítás, kútfúrás

Alternatív víztakarékossági megoldások

 

A víztakarékos öntözésre régi, jól bevált módszer a kútfúrás és az esővíz-hasznosítás. Mi mindent kell mérlegelni, ha nem a vízvezetékről akarjuk üzemeltetni öntözőrendszerünket?

 

Mikor éri meg kutat furatni?

A kert számára szükséges teljes vízmennyiséget az esővíz gyűjtésével nem, de egy jó vízhozamú kúttal megoldhatjuk. Mielőtt belevágunk a kútfúrásba:

  • tájékozódjunk a szükséges engedélyekről,
  • tájékozódjunk, a környékünkön milyen mélyen találtak vizet - ez kulcsfontosságú a költségek tervezés szempontjából, hszen a kútfúrást a cső hossza után fizetjük, és a szivattyú méretezése is ettől függ,
  • érdeklődjünk a helyi víz minősége iránt, ha lehet, vizsgáltassuk be.

 

Hogyan gyűjtsük az esővizet?

A háztető felületétől függően egy-egy nyári zápor vagy kiadós őszi eső értékes köbméteret pótolhat az öntözővízhez, ha a csapadékot nem hagyjuk elfolyni, hanem egy esővízgyűjtő edénybe vezetjük. Az esővízgyűjtők többféle kivitelezésben is kaphatók:

  • Ereszcsatorna kifolyója alá állítható felszíni tartályok: felállításuk egyszerű, nem kell hozá különösebben megbolygatni a kertet. Hátrányuk, hogy láthatók (bár léteznek egész esztétikus kialakításúak is), és a kert "lakható" területéből foglalnak helyet.
  • Föld alá süllyesztett tartályok: ezek nem foglalnak másra is használható területet, tehát nyugodtan gondolkodhatunk nagyban. Mivel elhelyezésük jelentős talajmunkát igényel, szerencsésebb, ha a kertépítés elején kerülnek a helyükre.

 

Hogyan működtethető az öntözőrendszer kútról vagy esővízgyűjtő rendszerről?

A kútra közvetlenül nem lehet rákötni az öntözőrendszert. Egy olyan szivattyú, amelyik 8-10 m mélységből felszívja a vizet, és képes az öntözőrendszer legtávolabbi szórófejénél is a szükséges nyomást produkálni, rendkívül sokba kerül, és rövid idő alatt felhörpintené a teljes napi vízhozamot. A kútról működtetett rendszerek általában kétlépcsősek: egy föld alá süllyesztett nagy tartályt tölt a kútról a kút szivattyúja (amelynek így csak emelnie kell a vizet, hogy két öntözés között feltöltse a tartályt), és egy másik szivattyú nyomja ebből a tartályból az öntözések idején a rendszerbe a vizet (itt elég egy kisebb szivattyú is a szükséges nyomás biztosítására, hiszen nem kell mélyről felhoznia a vizet). Ugyanezen az elven működhet az esővizes ciszternára épített rendszer is.

 

Hamarosan bővebben is írunk, és még több praktikus tippet közlünk a kutakról és az esővíz hasznosításáról. A témával kapcsolatos kérdéseikre addig is készséggel válaszolunk akár telefonon, akár űrlapunk segítségével.

 

 

Önnek miben segíthetünk?
Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • Drókerítés mellé ültetett vegyes fa- és cserjesor. Egy-két év, és teljesen takarni fogja a kerítést.
  • Fűszerkert a teraszon
  • Tavaszi kertrészlet kerti tóval.
  • Az elkészült tározó.
  • A tavirózsák itt is jól érzik magukat.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!