Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

Halak a tóban

Milyen halakat tegyek a tóba? És mennyit?

Általában azt javasolják, hogy a tó felületének egy négyzetméterére legfeljebb 25 cm halat telepítsünk, azaz a halak testhosszúsága összesen ennyi legyen. Újonnan épített tó esetében várjunk a növények beültetése és a tó feltöltése után néhány napot; ez alatt az idő alatt letisztul a víz, elpárolog a klór (ha vezetékes vízről töltötük fel a tavat).

 

Minden tóba lehet halakat telepíteni, ügyeljünk azonban a választásra.


 
Koi

A nagyra növő, színes koi-pontyok csak nagy tavakba valók.

A koi állandó turkálásával kavarja az iszapot, csipkedi a növényeket, kisebb tóban csak megfelelően nagy kapacitású szűrővel próbálkozzunk a tartásával. Sajnos, gyakran kitúrja a növényeket, és friss, zöld hajtásaikat is élvezettel fogyasztja.

Kártételük ellen védekezhetünk úgy, hogy a tavirózsák konténerét sűrű szemű hálóval, szitaszövettel vesszük körbe, ennek a tő köröl egészen a felszín fölé kell emelkednie. Turkálás ellen lapos kavicsokat helyezhetünk az aljzatra, különösen a növények töve köré. A legelésről azonban nem tudjuk leszoktatni őket.

Nagyon hamar kezessé válnak, szinte kézből veszik el az ennivalót. Valódi háziállat lesz belőlük, ezért nagyon fájó, ha azzal szembesülünk, hogy már nem férnek be a tóba, és meg kell válni tőlük...


 
Aranyhalak


Kisebb és közepes tavakba (kb. 20 m2 vízfelületig) leginkább az aranyhalat ajánljuk.

A legellenállóbb a közönséges aranysárga és tarka változat. 80-100 cm mély vízben károsodás nélkül áttelelnek. A különlegesebb fajták (oroszlánfejű, fátyolfarkú, teleszkóp, stb.) sokkal sérülékenyebbek.

A tavirózsák levelei között cikázó aranyhalcsapat szemet gyönyörködtető és pihentető látvány. A növényekre pedig jóval kisebb veszedelmet jelentenek, mint a koik; csak az egészen aprókat (pl. békalencse) fogyasztják. Gyakrabban járnak a felszínen, így sokat látjuk őket.
 

 

Hazai halak


"Aranyos" színű halak hazai vizekben is élnek.

Az őshonos compó egyik változata, a rendkívül látványos aranycompó, citromsárga színű, nagyon szép hal; egyetlen hátránya, hogy jobbára a fenéken tartózkodik.

Másik színes halunk a jászkeszeg változata, az aranyjász. Oxigénigényes hal, patakbefolyás, vízesés környékén érzi csak jól magát.

A halak túlszaporodását legkönnyebben úgy gátolhatjuk meg, ha naphalakat telepítünk a tóba. Ezek a sügérféle halak nem aranyszínűek, de nagyon szép színezetűek; fentről nézve ez kevésbé érvényesül, de gyakran kijönnek a partszegélyi sekély részekbe, ahol láthatjuk őket. Elfogyasztják az ikrát és az esetleg kikelt ivadékot is, így szabályozzák az állományt.


Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • A koros fa tövébe kis cserje- és évelőcsoportot ültettünk. A talajt fenyőkéregmulcs takarja, a környező területet magról füvesítjük.
  • Kis kerti tó patakkal
  • Az álltalunk alkalmazott gumitófólia és fóliázási technkika bármekora méretben tartós és biztos megoldást jelent
  • A támfal anyagából épített lépcső szépen illeszkedik a lábazat burkolatához.
  • Egyedi formájú, szögletes, a régi idők kerti medencéit idéző tó

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!