Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Kertépítés

Kell-e öntözőrendszer a kertbe?

Kertünknek szüksége van az öntözésre. De legyen vajon automata öntözőrendszer a kertünkben, vagy ne legyen? Érvek pro és kontra.

 

Növényeink vízigénye

Növényeink komoly mennyiségű vizet igényelnek. Ideális esetben ez megérkezik a felhőkből, és nekünk nincs tennivalónk, hazánkaban azonban ritkák az ilyen ideális időszakok. Az átlagos magyarországi időjárás mellett évi mintegy 500 mm csapadékot pótolnunk kell.

Egy átlagos kert tisztességes meglocsolása a kerti csapról napi legalább 1-1,5 órás programot jelent naponta.

Ha „összecsapjuk” az öntözést, a növényzet nem jut hozzá a kellő mennyiségű vízhez, és túlélésüket ugyan biztosítjuk, de látványos fejlődést nem várhatunk tőlük. Érthető, ha a kerttulajdonos nem ezzel szeretné estéit tölteni, esetleg a legmelegebb időszakban szeretne egy-két hétre nyaralni menni.

 

Az automata öntözéssel pontos mennyiségű vizet juttatunk a kertbeAz automata rendszerek megoldást kínálnak a problémára: személyes közreműködésünk nélkül locsolják ki az előre megállapított mennyiségű vizet az előre beprogramozott időpontokban. Mi ez alatt az idő alatt nyugodtan csinálhatunk más programot, nyaralni is elmehetünk, a kert nem fog kiszáradni. A korszerű vezérlőkön több öntözési program is rögzíthető; a telepítő szakember által beállított programok között lehet "minimál", vagyis esősebb időszakra vonatkozó, „normál” és „sivatagi” verzió, melyek között a körülményeknek megfelelően válthatunk, extrém esős időjárás esetén pedig egyszerűen kikapcsoljuk a rendszert.

 

Előnyök, költségek, megtakarítási tippek

Az automata öntözőrendszer komoly beruházás, mely elsősorban kényelmünket és növényeink jóllétét szolgálja. Elsősorban időt fogunk nyerni vele, anyagi megtakarítást áttételesen várhatunk (nem pusztul ki a gyep vagy az értékes szoliter, amíg nyaralunk). Vízszámlánkon, ez kétségtelen, jelentkezni fog a kerti fogyasztás - ennek minimalizálásához szeretnénk néhány ötletet adni.

 

Ne fizessen csatornadíjat! Tájékozódjon szolgáltatójánál! Ha egy almérőt szerelnek arra a pontra, ahol a kert vízellátása elválik a házétól (ez lehet pl. a kerti csap is), a legtöbb szolgáltató eltekint az itt mért vízfogyasztás csatornadíjától, amely sok esetben a vízdíj közel felét teszi ki. A mérő felszerelési költsége akár egy szezonnyi öntözés alatt megtérül.

 

Fúrasson kutat! Sajnos, ez nem mindenhol lehetséges gazdaságosan, de kedvező adottságok esetén néhány szezon alatt ez a beruházás is megtérül. A kútfúrás engedélyköteles, az érvényes szabályozásról az önkormányzatnál lehet érdeklődni. Az előzetes felmérés során a két fő kérdés:

  • milyen mélyen van a víz: milyen mélyre kell fúrni, és mekkora szivattyút kell majd beállítani, hogy azt folyamatosan fel tudjuk hozni;
  • a víz minősége alkalmas-e öntözésre. Más követelményeknek kell megfelelni, ha csak a gyepet, díszkertet szeretnénk locsolni, és másoknak, ha a tó töltésére, vagy a konyhakert öntözésére is ezt a vizet szeretnénk felhasználni.

Hasznosítsa a csapadékot! A háztetőről felfogott esővízzel is öntözhetjük a kertet; ha nem is képes a teljes kert folyamatos vízigényét biztosítani, értékes köbméterekkel járulhat hozzá. Az esővizet felfoghatjuk hordókban, de jóval elegánsabb megoldás, ha föld alá süllyesztett ciszternába vagy tartályokba vezetjük.

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • A terasz mellett kezdődik a lépcsőzetes kialakítás, amit támfalak és azonos anyagból épült lépcsők tagolnak.
  • Apró kerti tó, partján szép csüngő kecskefűzzel (Salix caprea 'Pendula') a terasz előtt. (Családi ház, Óbuda)
  • Tavasz a kerti tó partján
  • Egyedi formájú, szögletes, a régi idők kerti medencéit idéző tó
  • Az élénk színekkel beültetett terasz tagolja a kertet.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!